Afyonkarahisar Frig Vadilerinin En Önemli Noktalarından: Göynüş Vadisi

Afyonkarahisar Frig Vadilerinin En Önemli Noktalarından: Göynüş Vadisi

Aslantaş Anıtının kapı boşluğunun üzerinde bereket sembolü hayat ağacı ve kanatlı güneş kursunu andıran kabartmalar yer almaktadır. Anıtın her iki yanında ise mezar anıtının koruyucusu, birer ayaklarını kapının üst sövesine koyarak arka ayakları üzerinde yükselmiş, kükreyen iki aslan kabartması ve aslanların ayaklarının altında birer yavru aslan kabartması bulunmaktadır. Aslantaş, 9 m genişliğinde ve 11 m yüksekliğinde dikdörtgen bir kayanın düzleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Aslantaş’ın önemli bir Frig kralının mezarı olduğu ve M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Yapının ön yüzünde birbirine simetrik olarak duran aslanların ön ayakları mezar odasının girişini oluşturmaktadır. Ayrıca aslanların arka ayaklarında yine simetrik olarak işlenmiş aslan yavruları bulunmaktadır. İki aslanın arasında silik bir şekilde yukarı doğru bir hayat ağacı betimlemesi mevcuttur.

Şiddetli bir deprem sonucu devrildiği düşünülen Yılantaş Anıtı, adını ön yüzün altta kalan parçasında güçlükle görülebilen, kapı boşluğu üzerinde birbirine sarılmış iki yılandan almaktadır ve kapının iki yanında da yılana mızrakları ile saldıran iki savaşçı betimleri görülmektedir. Aslantaş kaya mezarının batısında yer alır ve orijinalinde Aslantaş'tan daha büyük ve görkemlidir. • Yapı bugün yıkılmış durumdadır. Yılantaş olarak adlandırılması ise ön yüzünde yer alan yılan kabartmalarıdır.

Maltaş Anıtı

Afyonkarahisar ili, İhsaniye ilçesinde yer alır ve yöre halkı, içinde hazine saklı olduğuna inandığı için Maltaş veya Malkaya olarak adlandırmıştır. Maltaş Anıtı, M.Ö. 7-6. yüzyıla tarihlendirilir. Birçok araştırmacı tarafından anıtın niş kısmına kadar cephe duvarının önü açılır fakat taban suyunun cephe bezemesini tahrip etmemesi düşünüldüğünden kazılan kısım tekrar toprak ile doldurulur. Bugünkü vadi tabanının 3-4 m altından geçen taban suyu nedeniyle Maltaş Anıtı’nın bütününün gün yüzüne çıkartılması güçtür. Buna karşın 2021 yılında Afyonkarahisar mülki ve idari yetkililer tarafından toprağın altından çıkarılarak turizme kazandırılmıştır.

Anıtın yüksekliği 9.70 m ve genişliği de 9. 34 m’dir

Araştırmacılar, Maltaş Anıtı içerisine Frig Ana Tanrıçası Matar’ın madeni bir kabartmasının yerleştirildiğini ve dinsel törenlerde tanrıçanın üzerine dökülen sıvı libasyonların aşağıya doğru akarak nişin tabanındaki oyuk ve oluklarda toplandığını düşünmektedirler. Maltaş Anıtının toprak altındaki kısmı çok tahrip olmuştur. Sürekli nemli ortamda kalan bezemeler silinmiş, kaya erimeye başlamıştır. Anıtın sol üst tarafında Frigce yazıtlar bulunmaktadır. 

Paylaşın : Facebook Twitter
26 Ocak 2023 Tarihinde Yayınlandı
Yükleniyor
Lütfen Bekleyiniz